Geschiedenis


Van PYONG WON naar Academy PYONG WON vzw

1986: Oprichting van “PYONG WON” door Marc Journeé. De eerste trainingen vonden plaats in de zaal van het Molenhof (voor de jongere en de jongste generatie: De Mondeo, daarna Patrick’s Pub en tot slot de Ratterij te Schoonbeek, momenteel café het Boerke). Na enkele maanden trainen werd dit zaaltje te klein en werd er gezocht naar een grotere zaal: het jeugdhuis van Schoonbeek diende als trainingszaal van 1987 tot begin 1989.

Vanaf maart 1989 stoppen de trainingen in het jeugdhuis omwille van te weinig plaats … Ondertussen werd in Beverst een sporthal gebouwd. In deze  nieuwe sporthal “De Zonhoeve” zullen de trainingen voortaan plaatsvinden op maandag en zaterdag.                                                   Later komt de woensdag er ook nog bij.

In juni 1989 stopt Marc Journeé als trainer en geeft hij de club door aan Erik Mengels.  Onder leiding van Erik worden verschillende mensen gevormd tot 1ste Dan: Harry Smets, Christophe Smets en Andy Schils. Stefan Achten behaalde zelfs zijn 2de Dan.

In de loop van 1992 en 1993 breidt PYONG WON uit en kan er op 4 verschillende plaatsen worden getraind:

  • Beverst: sporthal “De Zonhoeve”: Erik & Harry

  • Bilzen: Turnzaal van het Heilig Graf: Ronnie Nijssen

  • Diepenbeek: sporthal “Demerstrand”: Romain & Stefan

  • Schoonbeek: jeugdhuis Schoonbeek : Andy & Christophe  (1ste training was er op 4/02/1992)

Juni 1992: Tijdens de kampioenhulde te Bilzen wordt Elke Fancello verkozen tot beloftevolle jongere van het jaar.

Juni 1993: Erik Mengels stopt: alle 4 de trainingsplaatsen gaan samen verder.

September 1993: Na het sportkamp te Heer Sur Meuse scheurt Diepenbeek af, zij gaan verder als PYONG WON Diepenbeek. De clubs van Bilzen gaan samen verder als “Academy PYONG WON”. Er wordt een bestuur gevormd met als voorzitter Ludo Sillen en Harry wordt hoofdtrainer.

December 1993: Bilzen en Beverst gaan samen verder als HWARANG. Schoonbeek blijft alleen achter, Ludo blijft voorzitter.

Februari 1994: Andy Schils wordt hoofdtrainer van Schoonbeek.

Juni 1995: Beverst en Bilzen (HWARANG) wensen terug aan te sluiten bij Schoonbeek, een proefperiode gaat in ( van sep tot dec), onder leiding van PYONG WON Schoonbeek.

Januari 1996: Beverst en Bilzen worden overgenomen door PYONG WON Schoonbeek, we worden weer Academy PYONG WON nog steeds onder leiding van Andy als hoofdtrainer en Ludo als voorzitter.

Om de club een officieel karakter te geven gaan we in augustus ’96 over van een feitelijke vereniging naar een vzw: Academy PYONG WON vzw.

Juni 1996: op de kampioenhulde te Bilzen worden we verkozen tot sportclub van het jaar !

Januari 1997: de afdeling Bilzen wordt stopgezet.

Januari 1999: Nathalie Schils wordt verkozen tot sportvrouw van het jaar in Heusden-Zolder.

Juli 1999: Nathalie Schils wint de Open Engelse Sparring te Londen.

Oktober 1999 Andy Schils behaalt zijn ETU licentie als stijljurylid tijdens het EK-stijl te Kolding Denemarken.

Juni 2000: laatste trainingen vinden plaats in het jeugdhuis van Schoonbeek. In augustus starten we in sporthal “Beterveld” aan de kerk te Schoonbeek. Vaarwel oude matten, vaarwel toog, welkom luxe douches en gladde vloer.

Januari 2001: Nathalie Schils wordt voor de 2de keer verkozen tot sportvrouw van het jaar in Heusden-Zolder.

Januari 2002: Oprichting van ATAKK (= Academy voor Taekwondo en Andere Koreaanse Krijgskunsten) : een nieuwe Vlaamse Taekwondo federatie opgericht door Pieter Poppe, Niki Houben en Roald Schils. Onze club wordt lid van deze nieuwe federatie.

Juni 2003: Andy Schils mag België vertegenwoordigen als Jurylid tijdens het EK-stijl te Ajaccio (Corsica/Frankrijk).

Oktober 2004: we organiseren onze eerste Beginnie Cup : een sparringswedstrijd voor beginnelingen.  In de toekomst zullen er nog 7 van deze wedstrijden volgen.

Juni 2006: Ludo stopt als voorzitter, Andy volgt Ludo op, stopt als hoofdtrainer en geeft de fakkel door aan Roald Schils.

November 2010: organiseren we het 1ste Open Vlaamse Stijl Kampioenschap te Beverst.

2010: 3 van onze leden, Berne Meyers, Sybren Vandecaetsbeek en Britte  Lijnen maken deel uit van het provinciale Stijl Team, Team Limburg.

In 2011 treden we terug bij de VTB dankzij Bruno Graziano.

December 2012: Rik Meeuwissen wordt lid van onze club!

Februari 2013: Britte Lijnen wordt geselecteerd voor het eerste kinder WK-stijl te Sindelfingen Duitsland.

Maart 2013: Britte Lijnen wordt 1ste op de Ultimate Open Technical Poomsae Championship te Sheffield, Engeland.

Juni 2014: onze club wordt voor de tweede maal verkozen tot sportclub van het jaar tijdens de Kampioenenhuldiging van Stad Bilzen.

Oktober 2015: de club wordt verdienstelijk derde in het clubklassement van het Belgisch Kampioenschap Stijl te Brussel.

Oktober 2015: na verschillende jaren zonder nieuwe DAN-graden brengt Britte Lijnen hier terug verandering in, zij slaagt voor haar 1° POOM examen.

November 2015: Nathalie Schils slaagt voor haar examen van 6de DAN, en wordt hiermee de hoogste vrouwelijke DAN-graad van Limburg en de tweede hoogste vrouwelijke DAN-graad van België.


Januari 2016: de start van het jaar dat onze club 30jaar bestaat.  Een nieuw logo doet zijn intrede, en de oude trainingspakken worden vervangen door nieuwe.

Februari 2016: tijdens het Belgisch kampioenschap Stijl, behalen we een mooie 2de plaats in het Clubklassement.

Juni 2016: voor de 3de keer worden we verkozen tot sportclub van het jaar tijdens de kampioenenhulde te Bilzen.

Augustus 2016: De fakkel van hoofdtrainer gaat over van Roald Schils naar Nathalie Schils,  de club start het nieuwe seizoen met een nieuw bestuur.

April 2017:  Onze club behaald de eerste plaats in het clubklassement tijdens het Belgisch Kampioenschap Stijl te Brussel.

Mei 2017: Rik Meeuwissen  behaalt na een lange en intensieve voorbereiding zijn 7° DAN.

September 2017: tijdens de Open Ilyo Stijl te Aarschot, behalen we een derde plaats in het clubklassement.

November 2017: onze club is een Instructeur B Taekwondo rijker, Nathalie Schils slaagde in zowel het Algemene gedeelte, als het sportspecifieke gedeelte.


 


Bezoek ons op facebook
Ac. PYONG WON vzw
Spoorwegstraat 65
3740 Beverst-Bilzen
tel: 089/510 007